Dzbanek Spieniacz do mleka stalowy 600ml BB-2210
Garnek spieniacz do mleka stalowy – Ø8cm, 600ml x 11cm
EAN: 5906716922108
Polityka prywatności
Polityka plików cookies
Zasady zwrotu i reklamacji
Garnek spieniacz do mleka stalowy Brunbeste to idealne rozwiązanie do gotowania i spieniania mleka. Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, zapewnia łatwość użytkowania i trwałość. Kompatybilny z wszystkimi rodzajami kuchenek, w tym indukcyjnymi i gazowymi.
- Materiał: stal nierdzewna malowana proszkowo na kolor czarny
- Wymiary: średnica 8 cm, wysokość 11 cm
- Pojemność: 600 ml
Szczegóły:
- Mlecznik do serwowania i spieniania mleka
- Posiada uchwyt i dzióbek dla łatwiejszego nalewania.
- Wewnątrz praktyczna miarka co 50 ml.
Jak spienić idealnie mleko?
Zimne mleko należy nalać do dzbanuszka. Należy pamiętać żeby nie było go zbyt dużo - spienione mleko zwiększy swoją objętość dwukrotnie, więc musi mieć dla siebie trochę miejsca.
Dzbanuszek z mlekiem lekko przechylamy i wkładamy do niego dyszę - powinna znajdować się tuż pod powierzchnią mleka.
Włączamy urządzenie i wykonując dzbankiem koliste ruchy spieniamy mleko. Dysza powinna cały czas być tuż pod powierzchnią.
Gdy mleko się już spieni i jego objętość się zwiększy, wówczas przesuwamy dyszę nieco głębiej, dzięki czemu podgrzejemy dolną warstwę mleka.
Idealna temperatura to około 65°C - 70°C. W tej temperaturze rozpuszcza się zawarta w mleko laktoza, która nadaje mu słodki smak. Wyższa temperatura spowoduje ścięcie białka i spienienie się Wam nie uda. Bariści używają niekiedy specjalnych termometrów wkładanych do dzbanków. Pewnie takiego nie macie, więc po prostu przerwijcie podgrzewanie kiedy dzbanek zrobi się nieprzyjemnie gorący.
Na koniec zastukajcie w dzbanek żeby banieczki mleka nieco opadły. Gotowe! Mleko można dolać do espresso i zrobić cappuccino, latte lub inną kawę.