Zestaw Garnków 12cz. Veneto Ze Stali Nierdzewnej NOIS
Naczynia Veneto marki "NOIS" są bardzo funkcjonalne i atrakcyjnie prezentują się w każdej kuchni. Garnki są wykonane ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej (18-20% chromu i 8-10,5% niklu) 18/10 (gatunek AISI 304) o grubości ścianek 0,7mm, która jest jednym z najbardziej zrównoważonych stopów. Jest to trwały i niemal wieczny materiał. Najcenniejszymi jego właściwościami jest odporność na korozję. Drugim istotnym czynnikiem decydującym o wysokich właściwościach jest brak porów i minimalna chropowatość powierzchni. Starannie wypolerowana powierzchnia jest łatwa do czyszczenia i piękna. Unikalne właściwości stali sprawiają, że nasze produkty idealnie nadają się do przygotowania zdrowych posiłków.
EAN:
Polityka prywatności
Polityka plików cookies
Zasady zwrotu i reklamacji
Termoakumulacyjne, trzywarstwowe dno o grubości 5 mm zapewnia szybkie nagrzewanie oraz równomierne rozprowadzanie i długotrwałe utrzymanie ciepła. Zakumulowane ciepło umożliwia dokończenie przyrządzania potraw w ciągu 10-15 minut po wyłączeniu płyty, co znacznie zmniejsza zużycie energii grzewczej. Naczynia są dostosowane do wszystkich rodzajów kuchenek: elektrycznej, gazowej, ceramicznej oraz indukcyjnej. Nie są przeznaczone do użytku w piekarniku.
Uchwyty naczyń
Uchwyty naczyń do gotowania są wykonane z żaroodpornego tworzywa sztucznego wytrzymującego temperaturę do 180 stopni C. Dzięki zastosowaniu tworzywa sztucznego uchwyty naczyń mają niska przewodność cieplną (nie nagrzewają się). Ważne jest, aby podczas gotowania na kuchenkach gazowych płomienie nagrzewały tylko 2/3 średnicy dna naczynia: naczynia o średnicy 16 cm stosuje się tylko na małych palnikach, średnice 18 i 20 cm na średnich, a na dużych średnicach 24 cm. Jednocześnie plastik na uchwytach nie topi się. Naczynia nie są przeznaczone do użytku w piekarniku. Uchwyty są mocowane za pomocą zgrzewania punktowego.
Pokrywka ze szkła żaroodpornego
Pokrywka ze szkła żaroodpornego bez wylotów pary została zaprojektowana tak, aby zatrzymać parę w garnku i zapewnić optymalne gotowanie poprzez uwalnianie pary w zależności od intensywności gotowania. Przez wyloty pary ucieka duża ilość wilgoci, a wraz z nią rozpuszczone składniki odżywcze, ciepło i aromaty. Krawędź pokrywki jest uformowana tak, aby pokrywa dokładnie przylegała do krawędzi naczynia. Opary kondensując między pokrywką a ściankami naczynia, tworzą uszczelnienie wodne. Pary uwolnione podczas gotowania skraplają się na zimniejszej powierzchni pokrywki, a następnie spływają na dno naczynia. Ta stała cyrkulacja sprzyja zdrowemu i ekonomicznemu gotowaniu bez utraty ciepła, składników odżywczych i smaków zawartych w produktach. Podczas gotowania z zamkniętą pokrywką oszczędzamy energię. Szklane pokrywki nie są zalecane do nagłego chłodzenia lub gwałtownego ogrzewania.
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii
Podczas korzystania z naczyń należy pamiętać, że rodzaj płyty, średnica pola grzewczego i objętość naczynia decydują o czasie potrzebnym do osiągnięcia wymaganej temperatury gotowania. Dno naczynia musi być suche. Kropelki wody zakłócają przenoszenie ciepła z palnika na zewnętrzną część dna i korodują stal nierdzewną. Dlatego po umyciu naczynia należy wytrzeć do sucha. Przy podgrzewaniu źle wytartych naczyń z kroplami wody na zewnętrznej powierzchni dna i resztkami smaru technologicznego tworzą się plamy.
W przypadku korzystania z kuchenek gazowych zaleca się, aby płomień nie obejmował więcej niż 2/3 powierzchni dna. Wówczas płomień nie pozostawia śladów ani na plastikowych uchwytach, ani na naczyniach. Natomiast przy płycie elektrycznej średnica elementu grzejnego nie może przekraczać średnicy dna naczynia. Ważne jest, aby regulować moc grzewczą. Gotowanie na małym ogniu zapobiega przegrzaniu naczyń, a zużycie ciepła jest optymalne. Konstrukcja dna zapewnia szybkie nagrzewanie, równomierne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni oraz akumulację energii cieplnej stopniowo przenoszonej na produkt.
Pokrywka ze szkła żaroodpornego
Pokrywka ze szkła żaroodpornego bez wylotów pary została zaprojektowana tak, aby zatrzymać parę w garnku i zapewnić optymalne gotowanie poprzez uwalnianie pary w zależności od intensywności gotowania. Przez wyloty pary ucieka duża ilość wilgoci, a wraz z nią rozpuszczone składniki odżywcze, ciepło i aromaty. Krawędź pokrywki jest uformowana tak, aby pokrywa dokładnie przylegała do krawędzi naczynia. Opary kondensując między pokrywką a ściankami naczynia, tworzą uszczelnienie wodne. Pary uwolnione podczas gotowania skraplają się na zimniejszej powierzchni pokrywki, a następnie spływają na dno naczynia. Ta stała cyrkulacja sprzyja zdrowemu i ekonomicznemu gotowaniu bez utraty ciepła, składników odżywczych i smaków zawartych w produktach. Podczas gotowania z zamkniętą pokrywką oszczędzamy energię. Szklane pokrywki nie są zalecane do nagłego chłodzenia lub gwałtownego ogrzewania.
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii
Podczas korzystania z naczyń należy pamiętać, że rodzaj płyty, średnica pola grzewczego i objętość naczynia decydują o czasie potrzebnym do osiągnięcia wymaganej temperatury gotowania. Dno naczynia musi być suche. Kropelki wody zakłócają przenoszenie ciepła z palnika na zewnętrzną część dna i korodują stal nierdzewną. Dlatego po umyciu naczynia należy wytrzeć do sucha. Przy podgrzewaniu źle wytartych naczyń z kroplami wody na zewnętrznej powierzchni dna i resztkami smaru technologicznego tworzą się plamy.
W przypadku korzystania z kuchenek gazowych zaleca się, aby płomień nie obejmował więcej niż 2/3 powierzchni dna. Wówczas płomień nie pozostawia śladów ani na plastikowych uchwytach, ani na naczyniach. Natomiast przy płycie elektrycznej średnica elementu grzejnego nie może przekraczać średnicy dna naczynia. Ważne jest, aby regulować moc grzewczą. Gotowanie na małym ogniu zapobiega przegrzaniu naczyń, a zużycie ciepła jest optymalne. Konstrukcja dna zapewnia szybkie nagrzewanie, równomierne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni oraz akumulację energii cieplnej stopniowo przenoszonej na produkt.